duminică, 2 februarie 2014

Marocco sau Ziua Deşertului (7)*

Călătorie pe Planeta Roşie

La una din puţinele mele cărţi ţineam mai mult decât la celelalte. Era Călătorie pe Planeta Roşie, o carte ilustrată, cu file foarte tari şi foarte lucioase şi care, din această cauză, nici nu se ferfeniţise, aşa cum se întâmplase cu altele. Atunci când nu jucam marocco, îmi petreceam ore întregi răsfoindu-o şi mai ales cufundându-mă în detaliile pozelor. Rezistam eroic cu ochii deschişi la acel adormitor galben-roşcat al necuprinsei întinderi marţiene, care era şi ea un deşert, la fel cum vedeam în închipuire Sahara. Numai că deşertul de pe Marte îl cunoşteam mult mai bine întrucât avea o istorie, aşa cum reieşea din Călătorie pe Planeta Roşie, şi o mulţime de repere stabile, pe care le treceam în revistă iarăşi şi iarăşi, fără să ostenesc. Era printre ele Muntele Olimp, a cărui înălţime, de douăzeci şi doi de kilometri, punea la grea încercare puterea mea de imaginaţie atunci când încercam în minte o comparaţie cu cele mai înalte piscuri ale Carpaţilor. De aproape zece ori mai înalt decât Negoiul? Sau Moldoveanul? De aproape trei ori mai înalt decât Everestul? Să tot urci, să tot urci, mereu cu gândul la un trecut când toate apele planetei s-au evaporat. Nu însă fără să lase urme... Să hoinăreşti pe funduri de mare, pe albii de fluvii secate, în lungul uriaşelor canioane de la sud de Ecuatorul marţian, cum erau Marineris sau Hebes, să vezi cum umbrele înserării coboară treptat în josul viroagelor suprapuse, aidoma crengilor unor arbori desfrunziţi şi uscaţi de milioane de ani, răsturnaţi cu coroanele în jos, răsfiraţi în evantai în golfuri mari cât continentele, pe fundul cărora dormitează mări alburii de piatră, brăzdate de valuri încremenite pentru totdeauna.

Scrutam avid deşertul acela roş-gălbui presărat cu pistrui mortali purtând amprenta uriaşei indiferenţe cu care pietre astrale izbiseră de-a lungul miliardelor de ani deşertul marţian, căzând fără nicio noimă din adâncul şi negrul cer intergalactic. Craterele! Miile de cratere răspândite pe toată faţa planetei, mai mari şi mai mici, distanţate între ele sau întretăiate, unele chiar aproape suprapuse. Un pustiu frământat şi nesfârşit, asta era planeta Marte. Iar de n-ar fi fost să fie chiar pustiu, nimeni de pe faţa lui n-ar fi avut nicio şansă să se salveze de la nimicire, fie că putea umbla pe propriile-i picioare, fie că nu. Făcând în gând un calcul sumar, ajungeam la concluzia că zece mii de ani, să zicem, ar fi putut să treacă între două căderi de asteroizi. Zece mii de ani, pe care nu era nimeni să-i aştepte cu nelinişte în suflet. Şi dacă nimeni nu-i aştepta, puteau să treacă incredibil de repede. Asta simţeam, în străfulgerări confuze şi neliniştitoare. Apoi mi se năzărea că oricum puteau să treacă repede zece mii de ani, de la o civilizaţie la alta, şi nimeni să nu îşi mai amintească de vreo catastrofă astrală din trecut, astfel ca ea să poată lovi din nou, în fiecare clipă, pe neaşteptate. Dacă Marte purta cu el pe orbită acele semne ale dezastrelor, nenumărate, de ce ar fi fost Pământul ferit? O dată la zece mii de ani? Sau poate mai des? Ceea ce mă îngrozea cu adevărat era că totul stătea sub zodia întâmplării. Nu mă gândeam la Dumnezeu. În imaginaţia mea, un colos lipsit de ochi, de simţuri, şi foarte probabil fără cap, dar dispunând de o putere colosală, tot numai piept, grumaz şi muşchi, n-avea, stând deasupra Lumii, nimic în vedere, niciun plan, niciun scop, atunci când punea în mişcare Biliardul Universului. Nimic nu mai conta, sănătatea mea, care mă preocupa atât de mult, cea mai mare parte a timpului, nu mai conta, era un mic amănunt faţă de tot ce se întâmplase de-a lungul mileniilor şi urma să se întâmple de acum încolo, în mileniile viitoare.

Cobora înserarea şi umbrele ei intrau plutind pe fereastră şi îmblânzeau tot ce mă înconjura.

***

*Fragment din romanul cu acelaşi titlu — în curs de scriere. Fragmentele nu sunt neapărat alăturate şi nici în ordine cronologică

Marocco sau Ziua Deşertului (6)*

Dorinţă de ură şi de răzbunare

Tocmai ieşise din cabina pentru persoane cu dizabilităţi a toaletei, trecu prin dreptul chiuvetelor şi se pregătea să treacă pragul uşii ce dădea în coridor, când explozia îi repezi tocul uşii în umăr şi podeaua îi fugi de sub roţi ca într-o sumbră presimţire împlinită. Aerul îi vibră în faţă, pe lângă urechi, surd şi indiferent, şi inima i se strânse în adânc. Ieşi în neştire pe coridor, întoarse tremurând spre uşa ce dădea în sala bufetului, unde trebuiau să fi fost Mara şi părinţii săi. Undeva deasupra uşii, în interior, o alarmă se pornise să urle şi în acelaşi timp lui Iovan i se năzări că aude şi mobilul său sunând de pe altă lume, undeva în adâncul buzunarului de la pantaloni. Trecu prin uşă în sala devastată de explozie, unde nimic nu mai rămăsese din colţul unde şezuseră ei. Nu mai era nici masa, nu mai erau nici scaunele, doar colţul tavanului, acum înclinat deasupra locului unde stătuseră la masă, ramele strâmbate ale ferestrelor, şi o zdreanţă de perdea atârnând grea de praf. Alarma continua să urle disperată deasupra capului. Nu se întâmpla nimic, nimeni nu alerga într-ajutor, nimeni nu venea să cerceteze dacă se mai putea face ceva. Telefonul continua să sune adânc în buzunar, iar când îl scoase şi îşi aruncă privirea pe ecran, văzu numele MARA şi nimic altceva, nicio altă lămurire, doar că Mara îl suna nu se ştie de unde, să-l liniştească, poate, că ei nu fuseseră acolo unde îi lăsase când plecase la toaletă. Cu tremur în suflet apăsă pe buton făcând apelul să înceteze, şi duse telefonul la ureche. Nu-l suna nimeni? Nimeni? Pe ecran se încăpăţâna să rămână numele MARA. Veneau doar sunete slabe, ca şi cum în locul de unde pornea apelul nişte buşteni trosneau în foc, iar peste ei, acolo, plutea neliniştea şi necunoscutul.

— Aţi pierdut pe cineva?

Pierdut?

Înălţă capul spre un străin care venise nu se ştie de unde. Era de neînţeles, dar omul dorea să ştie, şi insista.

— Soţia?

Era curios şi voia să afle.

La radio, tot drumul, până coborâseră la benzinărie, vorbiseră de terorism şi de atacatori sinucigaşi. Schimbai postul şi tot de atentate auzeai. Pentru sinucigaşi atacurile teroriste nu erau decât ură şi calcul.

Iovan se simţi pe sine aşezat pe locul din miezul exploziei ce venea într-o clipă. Cum era? O respiraţie uriaşă, mâniată din senin, o tuse fierbinte, din adâncul materiei.

Nu era decât calcul şi ură.

Venea un timp când li se îndeplinea tuturor dorinţa de ură şi de răzbunare. Şi pătimeau toţi.

***

*Fragment din romanul cu acelaşi titlu — în curs de scriere. Fragmentele nu sunt neapărat alăturate şi nici în ordine cronologică